تصویر دانشجوی ایرانی در چالش پردازش دادههای تلسکوپی ناسا برگزیده شد
تصویر وی در این چالش «آتش آبی» نام داشت و از پردازش ۶ لایه داده متعلق به ۴ تلسکوپ فضایی هابل، اسپیتزر (Spitzer)، اشعه ایکس چاندرا (Chandra) و گلکس (GALEX) به دست آمده بود.
تصویر تهیهشده توسط جوان ایرانی در چالش پردازش دادههای تلسکوپی ناسا و دانشگاه هاروارد (Harvard University) بهعنوان تصویر منتخب معرفی شد. علیرضا کارکن، جوان نخبه اهل لارستان که در دوره قبل این چالش در بخش پردازش تصویر با عکسی با عنوان «آبی درخشنده» موفق به کسب مقام برگزیده شده بود، در این دوره نیز خوش درخشید؛ بهگونهای که دکتر گرنت ترمبلی (Grant Tremblay)، فیزیکدان و اخترشناس دانشگاه هاروارد و عضو سابق ناسا، در توصیف کار وی ابراز شگفتی کرد.
تصویر وی در این چالش «آتش آبی» نام داشت و از پردازش ۶ لایه داده متعلق به ۴ تلسکوپ فضایی هابل، اسپیتزر (Spitzer)، اشعه ایکس چاندرا (Chandra) و گلکس (GALEX) به دست آمده بود. کارکن دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا در دانشگاه تهران است و سابقه همکاری از راه دور با طرح نوآوری سطح ماه (LSII) ناسا و آزمایشگاه پیشران جت (JPL) این آژانس فضایی را در کارنامه خود دارد.
در توضیحات گرنت ترمبلی درباره تصویر علیرضا آمده است: «دهانم از حیرت بازمانده است! علیرضا شش داده تصویری از هابل، اسپیتزر، چاندرا و گلکس انتخاب کرده و آنها را در این تصویر مرکب تماشایی گرد هم آورده است. طیفها و طول موجهای انتخابشده، بهگونهای شکوه و عظمت کهکشان M82 را بهتصویر میکشد که تاکنون ندیده بودم! باید به این کار خوب افتخار کنی علیرضا!»
این چالش معمولاً هر ۶ ماه یک بار در دو بخش پردازش تصویر و استخراج داده توسط انجمن جهانی یادگیری ناسا، دانشگاه هاروارد و سایر نهادهای همکار برگزار میشود. شرکتکنندگان در بخش پردازش تصویر میبایست دادههای تلسکوپی آماتور را با پردازش، به تصویر اجرام آسمانی تبدیل کنند و سپس با پردازش تصویر بهدست آمده، به اطلاعاتی همچون دما و طول موج دست یابند و با تصاویر تلسکوپهای فضایی مقایسه کنند. در بخش استخراج داده نیز فرایندی مشابه طی میشود؛ با این تفاوت که دادههای تلسکوپهای فضایی مانند هابل، اسپیتزر و سایر تلسکوپها در اختیار شرکتکنندگان قرار میگیرد.
تصاویر برگزیده چالش یادشده را میتوانید در قسمت پایین این لینک مشاهده کنید.
2 فروردین ماه 1404
راهنمای کوتاه پرواز با پاراگلایدر2 فروردین ماه 1404
۱۶ ایرلاین برتر جهان2 فروردین ماه 1404
پاراگلایدر چیست؟ (+تصاویر)28 اسفند ماه 1403
نقد کوتاه فیلم فضایی «میانستارهای» – سفری علمی و احساسی به اعماق کهکشان26 اسفند ماه 1403
راهاندازی تاکسی هوایی در ایران / قیمت بلیط سفر با تاکسی هوایی چقدر است؟28 آذر ماه 1403
رونمایی از تاکسی پرنده «بلکبرد» محصول شرکت هواپیمایی «سایکلوتک»