تاثیرات مخرب سفر به اعماق فضا بر مغز فضانوردان
فضانوردانی که در آینده عازم مریخ هستند، در معرض تابش پرتوهای کیهانی هستند که باعث اختلال در یادگیری و حافظه و اضطراب در فضانوردان میشود.
"انجمن علوم اعصاب" (Society for Neuroscience) آمریکا در مطالعه اخیرشان اظهار کردهاند فضانوردانی که در آینده عازم مریخ هستند، در معرض تابش پرتوهای کیهانی هستند که باعث اختلال در یادگیری و حافظه و اضطراب در فضانوردان میشود.
به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، "انجمن علوم اعصاب" (Society for Neuroscience) آمریکا در مطالعه اخیرشان اظهار کردهاند قرار گرفتن در معرض تابش در فضا باعث اختلال در یادگیری و حافظه و اضطراب در فضانوردان میشود.
پژوهشگران اخیرا با آزمایش بر روی موشها دریافتهاند قرار گرفتن مزمن در معرض اشعه با دوز کم( شرایط موجود در عمق فضا) باعث اختلالات عصبی و رفتاری در موشها میشود.
نتایج این مطالعه بر نیاز مبرم به تدوین اقدامات ایمنی برای محافظت از مغز در برابر اشعه در هنگام مأموریتهای "سفر به اعماق فضا"(deep space travel) حتی در فضانوردانی که آماده سفر به مریخ هستند، تاکید میکند.
"تابش"(Radiation) سبب اختلال در سیگنالینگ بین سایر فرایندهای مغز میشود. گرچه پژوهشگران در آزمایشهای قبلی از مضرات قرار گرفتن در معرض تابش کوتاه مدت اما با دوز بالاتر گفتهاند اما این شرایط به خوبی شرایط موجود در فضا را نشان نمیدهد.
طی این مطالعه "چارلز لیمولی" (Charles Limoli) و همکارانش از "دانشگاه کالیفرنیا ارواین" (University of California, Irvine)، "دانشگاه استنفورد" (Stanford University)، "دانشگاه ایالتی کلرادو" (Colorado State University) و "دانشکده پزشکی ویرجینیا شرقی" (Eastern Virginia School of Medicine) موشها را به مدت شش ماه در معرض تابش مزمن اما با دوز کم قرار دادند.
لیمولی میگوید: "وقتی موشها تحت تابش نوترونی قرار گرفتند ما تغییراتی بسیار جدی در رفتار و مغز آنها پیدا کردیم که نشان دهنده خطرات برنامه ناسا برای سفر به مریخ است."
آنها دریافتند که قرار گرفتن در معرض تابش باعث اختلال در سیگنالینگ سلولی در هیپوکامپ و قشر جلوی مغز آنها شده و در نتیجه باعث اختلال در یادگیری و حافظه میشود. آنها همچنین متوجه افزایش رفتارهای اضطرابی در موشها شدند و اظهار کردند که تابش بر ناحیه آمیگدال مغز نیز اثر میگذارد.
آمیگدال یا هسته آمیگدال یا بادامه (Amygdala) قسمتی از دستگاه کنارهای (لیمبیک) در مغز است. هسته قاعدهای-جانبی بادامه(آمیگدال) نقش مهمی در یادگیری و حافظه ایفا میکند. بادامه علاوه بر نقش اصلی در درک احساسات و ایجاد پاسخ به آنها، در تعدیل درد نیز دخالت دارد. هستهٔ مرکزی بادامه به عنوان بادامه کنترل درد، معرفی شده است.
محققان پیشبینی میکنند که طی یک مأموریت سفر به اعماق فضا، تقریباً از هر پنج فضانورد یک نفر رفتار اضطراب مانند را تجربه میکند و از هر سه فضانورد نیز یک نفر سطح مشخصی از اختلالات حافظه را تجربه میکند. علاوه بر این فضانوردان ممکن است دچار اختلال در تصمیمگیری نیز شوند.
یافتههای این مطالعه در مجله "eNeuro" منتشر شد.
- 16 مهر ماه 1403
تست بوستر جدید فضاپیمای نیوشپرد شرکت «بلو اوریجین» در پرواز شماره NS-27 - 2 مهر ماه 1403
چراغ سبز ناسا به ماژول قمری ایتالیایی برای برنامه آرتمیس - 1 مهر ماه 1403
انتشار فصلنامه اختصاصی هوانوردی «سیمرغ آسمان»، شماره 2، تابستان 1403 (+دریافت نسخه دیجیتال) - 31 شهریور ماه 1403
شرکت امبرائر جایزه فون کارمان را برای همکاری بینالمللی در هوانوردی دریافت کرد - 22 شهریور ماه 1403
کپسول مشکلدار بوئینگ بدون سرنشین به زمین بازگشت و دو فضانورد آن جا ماندند - 18 شهریور ماه 1403
یک ایرانی در میان سرنشینان جدیدترین ماموریت گردشگری فضایی زیرمداری «بلو اوریجین» (+تصاویر)