ساخت پایدارترین ارتباطات هوایی
برنامه جدید دارپا که از آن با عنوان «تطبیق شبکه پویا برای بهینه سازی ماموریت» یاد می شود به دنبال رفع مشکلات موجود در سیستم هوایی با جستجوی فناوری جدیدی است تا شبکه های مختلف بتوانند ارتباط بهتری با یکدیگر برقرار کنند.
دارپا از سیستم ارتباط هوایی جدیدی خبر داده که نه تنها بر حملات هوایی دشمنان غلبه می کند بلکه با حجم عظیمی از داده ها نیز سازگار است.
به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از مشکلات سیستم های ارتباطی هوایی مدرن را می توان در استفاده از شبکه هایی رادیویی دانست که با یکدیگر سازگار نبوده در نتیجه هواپیماهای مختلف از فرمت های فرکانس رادیویی RF بهره می برند. لینک خاصی وجود دارد که می تواند این مشکل را رفع کند اما در این میان ظرفیت محدود حجم اطلاعات تبادل شده می تواند مشکل مهم و بزرگی باشد. محدودیت حجم اطلاعات رد و بدل شده با دنیای پارازیت ها در ارتباطات ترکیب می شود تا بر مشکلات شبکه های ارتباط هوایی بیافزاید.
این مشکلات در حالی است که ارتباطات هوایی نظامی، یکی از حساس ترین نقاطی محسوب می شود که نه تنها باید بر حملات دشمنان غلبه کرد بلکه باید با مشکلات بسیاری در دریافت سیستم های مختلف نیز روبرو بود. اما دارپا موفق به ایجاد سیستم جدیدی شده که نه تنها ارتباطات را بهبود می بخشد بلکه با سیستم های بدون سرنشین نیز ارتباط برقرار کرده و ایمن تر است.
برنامه جدید دارپا که از آن با عنوان «تطبیق شبکه پویا برای بهینه سازی ماموریت DyNAMO» یاد می شود به دنبال رفع مشکلات موجود در سیستم هوایی با جستجوی فناوری جدیدی است تا شبکه های مختلف بتوانند ارتباط بهتری با یکدیگر برقرار کنند. این شبکه علاوه بر ارتقاء نسبت به سیستم های گذشته، همزمان به خنثی سازی تلاش های دشمنان نیز پرداخته و از سازگاری قابل توجهی با حجم عظیمی از داده ها برخوردار شده است.
Wayne Phoel مدیر این پروژه می گوید:«شبکه های هوایی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند فاقد قابلیت های لازم برای ماموریت های رزمی و مدرن بوده و این مشکل با توسعه ارتباطات بیش از پیش احساس می شود. هدف از پروژه DyNAMO را می توان در افزایش قدرت خلبان یک نوع هواپیما با مجموعه ای از ابزارهای خاص از سنسورها در به اشتراک گذاری اطلاعات با انواع دیگری از سیستم های بدون سرنشین یا سرنشین دار دانست.»
- 16 مهر ماه 1403
تست بوستر جدید فضاپیمای نیوشپرد شرکت «بلو اوریجین» در پرواز شماره NS-27 - 2 مهر ماه 1403
چراغ سبز ناسا به ماژول قمری ایتالیایی برای برنامه آرتمیس - 1 مهر ماه 1403
انتشار فصلنامه اختصاصی هوانوردی «سیمرغ آسمان»، شماره 2، تابستان 1403 (+دریافت نسخه دیجیتال) - 31 شهریور ماه 1403
شرکت امبرائر جایزه فون کارمان را برای همکاری بینالمللی در هوانوردی دریافت کرد - 22 شهریور ماه 1403
کپسول مشکلدار بوئینگ بدون سرنشین به زمین بازگشت و دو فضانورد آن جا ماندند - 18 شهریور ماه 1403
یک ایرانی در میان سرنشینان جدیدترین ماموریت گردشگری فضایی زیرمداری «بلو اوریجین» (+تصاویر)