رونمایی از لباس فضایی اهدایی فضانورد مسلمان قرقیز در تهران

در کارگاه آموزشی آشنایی با فناوری فضایی که با حضور سیروس برزو، پیشگام ترویج دانش فضایی و برنده جایزه ترویج علم ایران در یک دبیرستان دخترانه تهران برگزار شد برای نخستین بار از لباس فضایی اهدایی فضانورد مسلمان سازمان فضایی روسیه به مجموعه یادمان‌های فضایی این روزنامه‌نگار علمی رونمایی شد.

تاریخ ویرایش: 26 آبان ماه 1394

در کارگاه آموزشی آشنایی با فناوری فضایی که با حضور سیروس برزو، پیشگام ترویج دانش فضایی و برنده جایزه ترویج علم ایران در یک دبیرستان دخترانه تهران برگزار شد برای نخستین بار از لباس فضایی اهدایی «سالیجان شریپف» - فضانورد مسلمان سازمان فضایی روسیه - به مجموعه فضایی کم نظیر یادمان های فضایی این روزنامه نگار علمی رونمایی شد.

به گزارش ایسنا در این کارگاه آموزشی یک روزه که به همت ستاد نقشه جامع علمی کشور در دبیرستان زینبیه اسلامی منطقه 12 برگزار شد با مروری بر زندگینامه نخستین فضانورد جهان (یوری گاگارین) و بررسی علمی شرایط زندگی انسان در فضا، ضرورت توجه به فناوری های فضایی و نقش آنها در رفع نیازهای زندگی امروز بررسی و مجموعه یادمان های ارزشمند فضایی برای دانش آموزان مقاطع هفتم، هشتم و نهم این دبیرستان به نمایش گذاشته شد.

سالیجان شریپف، فضانورد قرقیز که سه سال پیش به دعوت برزو به ایران آمده بود علاقه خاصی به ایران و مردم کشورمان دارد به طوری که امسال در کمپین خیریه هنرمندان ایرانی تحت عنوان «سین هشتم؛ سرپناه»، هم مشارکت داشته است.

«سالیجان شریپف»، سیصد و هفتاد و پنجمین فضانورد جهان و هشتاد و هشتمین کیهان‌نورد روسیه است. وی طی دو پرواز فضایی خود ٢٠١ روز و ١۴ ساعت و ۴٨ دقیقه و ۵٣ ثانیه را در فضا سپری کرده که ١٠ ساعت آن در فضای باز صرف دو راهپیمایی فضایی شده است.

«شریپف» در ٢۴ آگوست ١٩۶۴ در شهر اوزگن در جمهوری قرقیزستان (شوروی سابق) به دنیا آمد. دبیرستان را در سال‌١٩٨١ در همان شهر به پایان رساند. با توجه به علاقه‌ای که به هوانوردی داشت، به آموزشگاه عالی هوانوردی نظامی خارکف راه یافت و در رشته مهندسی هوایی به تحصیل خود ادامه داد.

«شریپف» در سال ‌١٩٨٧ این آکادمی را در رشته مهندسی و فرماندهی جنگنده‌های تاکتیکی به اتمام رساند. در سال ‌١٩٩۵ نیز از دانشکده کارتوگرافی مسکو درجه مهندسی و کارشناسی‌ارشد مدیریت محیط‌زیست را دریافت کرد.

وی از سال ‌١٩٨٧ تا ١٩٩٠ به‌عنوان مربی آموزش خلبانی هنگ هفتم حمل‌ونقل هوایی دوره‌های آموزشی برای کارمندان بخش حمل‌ونقل هوایی و توسعه نیروی هوایی نظامی منطقه آسیای مرکزی در شهر توکماک خدمت کرده است. از هشتم آگوست١٩٩٠ به پیشنهاد فرماندهی نیروی هوایی روسیه به جمع کیهان‌نوردان این کشور پیوست. آموزش وی از اکتبر همین سال آغاز شد و تا مارس سال ‌١٩٩٢ ادامه یافت.

نمایشگاه یادمان های فضایی-سیروس برزو

نمایشگاه یادمان های فضایی-سیروس برزو

در پایان دوره، «شریپف» با عبور از امتحان بسیار دشوار توانست به‌طور رسمی عنوان فضانورد را به دست آورد. از ٢۴ آوریل ١٩٩٢ او به‌عنوان فضانورد در گروه‌های آماده‌سازی برای پرواز به مجتمع فضایی میر فعالیت می‌کرد. به‌دنبال بستن قرارداد همکاری بین سازمان فضانوردی روسیه (روس‌کاسموس) و سازمان فضانوردی آمریکا (ناسا)، از ٢٨ جولای سال ١٩٩٧ برای پرواز با شاتل فضایی انتخاب شد. از آگوست ١٩٩٧ تا ژانویه سال‌١٩٩٨ او به‌عنوان متخصص مأموریت خدمه STS-٨٩ در مرکز فضایی جانسون آموزش دید.

وی همچنین از ٢٣ تا ٣١ ژانویه سال ‌١٩٩٨ به‌عنوان متخصص مأموریت با کیهان‌پیمای اندیور به فضا سفر کرد. هدف اصلی این سفر، الحاق اندیور به ایستگاه «میر» و جایگزینی عضو آمریکایی خدمه پرواز بود. نخستین مأموریت مداری «شریپف»، هشت روز و ١٩ ساعت و ۴۶ دقیقه و ۵۴ ثانیه طول کشید. پس از این سفر، طبق روال معمول، «شریپف» در چند گروه از خدمه پروازی به‌عنوان عضو جانشین شرکت کرد و با آنها آموزش دید تا اگر برای یکی از فضانوردان مشکلی پیش‌ آید، وی به‌عنوان عضو علی‌البدل، کار وی را ادامه دهد. سرانجام بار دیگر فرصت سفر به فضا به او رسید و به‌عنوان فرمانده ناو سایوز تی.‌ام. آ-۵ در قالب دهمین گروه اعزامی به ایستگاه فضایی بین‌المللی، راهی مدار زمین شد. این مأموریت در ١۴ اکتبر سال‌٢٠٠۴ آغاز و پس از ١٩٢ روز و ١٩ ساعت و یک دقیقه و ۵٩ ثانیه در ٢۴ آوریل ٢٠٠۵ پایان یافت. در طول این پرواز، او دو راهپیمایی فضایی انجام داد که جمعا ١٠ ساعت طول کشید. وی از اکتبر ٢٠٠۵ تا می ٢٠٠۶ به‌ عنوان نماینده از طرف مرکز آموزش کیهان‌نوردان روسیه در مرکز فضایی جانسون آمریکا آموزش و تمرین کیهان‌نوردان برای پرواز به ایستگاه فضایی بین‌المللی را زیر نظر داشت.

«شریپف» در سال ‌٢٠٠٨ از پروازهای فضایی کناره‌گیری کرد، اما همچنان در مرکز آموزش کیهان‌نوردان روسیه در جهت انتقال تجربیات ارزنده خود به فضانوردان جدید و آموزش آنان فعالیت دارد. وی به پاس خدماتش به فضانوردی، چندین مدال دریافت کرده که از جمله می‌توان به مدال‌های «ستاره طلایی قهرمان فدراسیون روسیه»، مدال «شایستگی در توسعه کیهان»، «ستاره طلا» (نشان قهرمان جمهوری قرقیزستان)، مدال «پرواز فضایی» ناسا و… اشاره کرد.

بیشتر بخوانید
تبلیغات
پلتفرم کمپانکست
ایران سرور - خرید هاست دامین سرور هاست ابری
دیدگاه کاربران
فرستادن دیدگاه جدید