پرتاب ماهوارهها به فضا توسط گلایدر ناسا
ناسا به تازگی نوعی سامانه فضایی طراحی کرده که از گلایدر برای پرتابکردن فضاپیماها به مدار پایین زمین استفاده میکند.
به گزارش ایسنا، در حالی که اخیرا دارپا از سیستمی موسوم به ALASA برای پرتاب ماهوارهها با استفاده از هواپیماهای جنگنده رونمایی کرده، ناسا سیستم پرتاب هوایی گلایدر (TGALS) را برای پرتابکردن ماهوارهها با استفاده از یک گلایدر ارائه داده که این گلایدر خود توسط دو هواپیمای دوقلو یدک میشود.
سیستم TGALS که در «مرکز تحقیقات پرواز آرمسترانگ» ناسا واقع در پایگاه نیروی هوایی ادواردز کالیفرنیا در حال ساخت است، به عنوان شیوهای مقرونبهصرفه برای قراردادن فضاپیماها در مدار پایین زمین طراحی شده است. نخستین پرواز آزمایشی نمونه اولیه این سامانه اکتبر سال 2013 انجام شده است.
هدف از ارائه سیستم TGALS مانند ALASA، ایجاد سیستم پرتاب فضایی برای ماهوارههای کوچکی است که جایگزین پرتاب با موشک شود. با این حال، سامانه ALASA از جنگنده جت F-15 استفاده میکند که دارای سرعت، ارتفاع و پیشرانش عمودی است، اما جنگندههای جت برای انجام چنین عملیاتهایی هزینهبر هستند.
رویکرد این سیستم استفاده از گلایدر بدونسرنشین یا دارای خلبان است که ساخت این گلایدر مقرونبهصرفهتر از هواپیماهای معمولی است و از ساختاری باز برای انعطافپذیری بیشتر در اندازه محموله بهره میبرد.
چون TGALS توسط یک هواپیمای معمولی به هوا یدک میشود و در ارتفاع 12 هزار متری آزاد میشود، در فرودگاههای شهری کوچک نیز قابلیت انجام عملیات را خواهد داشت.
زمانی که سامانه از هواپیمای یدکشکش آزاد میشود، نوعی بالابرنده موشکی هیبریدی یا جامد را روشن میکند که این موضوع به آن امکان شتابگرفتن در پروازی شیبدار را میدهد. در صورتی که گلایدر بدونسرنشین باشد، میتواند پروازهای شیبدارتری داشته باشد.
زمانی که گلایدر به ارتفاع اوج میرسد، استیج موشک سقوط میکند و این امر ماهواره را به مدار میفرستد؛ همزمان گلایدر به پایگاه پرواز بازمیگردد.
پرواز آزمایشی نمونه اولیه این گلایدر (با اندازه یک سوم نمونه اصلی) اکتبر سال گذشته میلادی، با موفقیت انجام شد.
ناسا به دنبال مجهزکردن TGALS با موشک مدل Mini Sprite است که توسط مرکز «هوافضای ویتینگهیل کاماریلو» در کالیفرنیا ساخته شده و برای انجام آزمایش سناریوی پرتاب ساخته شده ست.
- 16 مهر ماه 1403
تست بوستر جدید فضاپیمای نیوشپرد شرکت «بلو اوریجین» در پرواز شماره NS-27 - 2 مهر ماه 1403
چراغ سبز ناسا به ماژول قمری ایتالیایی برای برنامه آرتمیس - 1 مهر ماه 1403
انتشار فصلنامه اختصاصی هوانوردی «سیمرغ آسمان»، شماره 2، تابستان 1403 (+دریافت نسخه دیجیتال) - 31 شهریور ماه 1403
شرکت امبرائر جایزه فون کارمان را برای همکاری بینالمللی در هوانوردی دریافت کرد - 22 شهریور ماه 1403
کپسول مشکلدار بوئینگ بدون سرنشین به زمین بازگشت و دو فضانورد آن جا ماندند - 18 شهریور ماه 1403
یک ایرانی در میان سرنشینان جدیدترین ماموریت گردشگری فضایی زیرمداری «بلو اوریجین» (+تصاویر)