همکاری اسپیسایکس با ناسا برای تغییر مسیر یک سیارک
تا دو سال دیگر ناسا با همکاری شرکت اسپیسایکس نخستین ماموریت جدی خود برای تغییر مسیر یک سیارک را آغاز خواهد کرد. ماموریتی که اولین قدم در راه ساختن یک سیستم ضد سیارک برای محافظت از زمین خواهد بود.
تا دو سال دیگر ناسا با همکاری شرکت اسپیسایکس نخستین ماموریت جدی خود برای تغییر مسیر یک سیارک را آغاز خواهد کرد. ماموریتی که اولین قدم در راه ساختن یک سیستم ضد سیارک برای محافظت از زمین خواهد بود.
به گزارش ایرنا، پروژه آزمایشی موسوم به «Double Asteroid Redirection Test» یا اختصارا «DART» قرار است در ژوئن سال 2021 ( تیرماه 1400) با پرتاب یک راکت فالکون 9 از پایگاه هوایی وندنبرگ در کالیفرنیا آغاز شود. این ماموریتی خواهد بود که در طول آن ماهوارهای با کوبیدن خود به قمر کوچک سیارک 6583 (سیارک دایدموس) تلاش میکند تا این قمر کوچک را از مدار سیارک خود خارج کند.
این ماموریت که در نگاه اول بیشتر به داستان یک فیلم علمی تخیلی شبیه است، در حقیقت بخشی از تلاش ناسا برای به وجود آوردن راهحل اضطراری برای مقابله با خطر احتمالی سیارکهایی است که ممکن است روزی در مسیر برخورد با زمین قرار داشته باشند.
برنامه دارت به خودی ماموریتی آزمایشی خواهد بود که ناسا امید زیادی به موفقیت آن بسته است. عملیاتی که قرار است در آن «تکنیک ضربهگیر جنبشی» (kinetic impactor technique) مورد آزمایش قرار گیرد. در صورت موفقیت، این پروژه مقدمهای برای به وجود آمدن یک سیستم دفاع فعال ضد سیارک خواهد بود.
نوشتار مرتبط:
آیا میتوان سیارکها را از مسیرشان منحرف کرد؟/ پروژه «آیدا» طرح مشترک ناسا و اِسا، جسورانهتر از روزتا
این ماموریت توسط «آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جان هاپکینز» هدایتشده و از پشتیبانی مراکز تحقیقاتی ناسا مثل «آزمایشگاه پیشرانش جت» و «مرکز فضایی جانسون» نیز برخوردار است. قمر کوچک سیارک دایدموس که بهعنوان هدف انتخابشده است، 150 متر طول دارد و در ابعادی مشابه بیشتر سیارکهای خطرناکی است که ضمن عبور از کنار زمین میتوانند خطرساز باشند.
ناسا میگوید که قصد دارد تا سیارک دادیموس را وقتی به فاصله 11 میلیون کیلومتری سیاره زمین رسید رهگیری کند. بر اساس اطلاعاتی که روی وب سایت پروژه دارت منتشرشده است، موشک فالکن 9 تا دو سال دیگر پرتاب میشود اما تا اکتبر سال 2022 به هدف خود نخواهد رسید. زمانی که ماهواره محمول آن با سرعتی معادل 6 کیلومتر بر ثانیه به قمر این سیارک برخورد میکند. ماهواره ناسا پس از برخورد، سرعت حرکت این جرم فضایی را بهاندازه یک درصد تغییر خواهد داد، تغییری که توسط تلسکوپهای زمینی مشاهدهشده و نتایج آن موردبررسی قرار خواهد گرفت. بهعلاوه فضاپیمای دارت از موتورهای جدید NEXT-C ناسا استفاده خواهند کرد. موتورهایی که ناسا میگوید انعطافپذیری و ماندگاری بیشتری به این فضاپیما برای انجام ماموریت خود خواهد داد.
در حال حاضر هزینه این برنامه چیزی حدود 69 میلیون دلار برآورد شده است که هزینه پرتاب موشک را نیز شامل میشود. گفتنی است که موفقیت اخیر اسپیس اکس در پرتاب دوم فالکن هوی و بازیابی هر دو بوستر و مرحله اول موشک اصلی آن، راه را برای همکاری بیشتر میان این شرکت و ناسا هموار خواهد کرد. همکاری که به نظر میرسد در آینده گذشته از همکاریهای تجاری در ایستگاه فضایی میتواند به پروژههای تحقیقاتی نیز گسترش پیدا کند.
2 فروردین ماه 1404
راهنمای کوتاه پرواز با پاراگلایدر2 فروردین ماه 1404
۱۶ ایرلاین برتر جهان2 فروردین ماه 1404
پاراگلایدر چیست؟ (+تصاویر)28 اسفند ماه 1403
نقد کوتاه فیلم فضایی «میانستارهای» – سفری علمی و احساسی به اعماق کهکشان26 اسفند ماه 1403
راهاندازی تاکسی هوایی در ایران / قیمت بلیط سفر با تاکسی هوایی چقدر است؟28 آذر ماه 1403
رونمایی از تاکسی پرنده «بلکبرد» محصول شرکت هواپیمایی «سایکلوتک»