ماموریت روزتا؛ فصل جدیدی از دانش بشر درباره شکل گیری حیات
ماموریت روزتا نگاه ما را نسبت به دنباله دارها تغییر داده و چشم انداز جدیدی از منشاء حیات را ایجاد کرده است. کاوشگر فیله موفق به کشف مولکولهای آلی روی سطح دنباله دار «چوری» شده است.
ماموریت روزتا نگاه ما را نسبت به دنباله دارها تغییر داده و چشم انداز جدیدی از منشاء حیات را ایجاد کرده است. کاوشگر فیله موفق به کشف مولکولهای آلی روی سطح دنباله دار «چوری» شده است. این مولکولها ابتدایی ترین ساختارهای سازنده حیات هستند و حال، محققان آژانس فضایی اتحادیه اروپا خود را برای آخرین بخش این سفر هیجان انگیز آماده می کنند.
دنباله دار «چوری» بتازگی به نقطه «حضیض خورشیدی» یا «پری هلیون» رسید که نزدیکترین نقطه مدار بیضوی دنباله دار به دورخورشید است. دنباله دار هر ۶ سال و نیم یک بار به این نقطه که ۱۸۶ میلیون کیلومتر با خورشید فاصله دارد می رسد.
در این نقطه، انرژی خورشیدی یخهای موجود در سطح دنباله دار را گرم و آنها را تبدیل به گرد وغبار و گاز می کند. به همین دلیل روزتا فاصله اش را از دنباله دار بیشتر کرده است تا از این فوران های گردوغبار در امان بماند.
آخرین باری که کاوشگر فیله از طریق روزتا، سفینه مادر با زمین تماس برقرار کرد، نهم ماه ژوییه(سیزدهم تیرماه) بود. از آن موقع، فاصله اش با مدارگرد (روزتا) خیلی زیاد شده است وارتباط با آن ممکن نیست.
برقراری ارتباط دوباره با فیله و مخابره دستور به آن بر عهده دانشمندانی است که در مرکز کنترل فیله در کلن آلمان کار می کنند. تا بیست و یکم ماه سپتامبر ( ۳۰ شهریورماه) فرصتهای دیگری برای تماس با فیله وجود خواهد داشت و در این صورت آخرین فرصتها برای انجام چند آزمایش مهم دیگر فراهم می شود
مأموریت فضایی روزتا که در سال ۲۰۰۴ آغاز شد، و قرار بود دسامبر امسال تمام شود، ۹ ماه دیگر، یعنی تا پایان سپتامبر ۲۰۱۶ تمدید شده است. به این ترتیب حجم عظیم داده ها که تا کنون جمع آوری شده و تحلیل آنها هم سالها به طول خواهد انجامید، باز هم بیشتر خواهد شد.
با این حال، فرصت تنگ است، چون دنباله دار از خورشید دور می شود و نور خورشید برای شارژ باتری های روزتا و فیله کافی نخواهد بود.
تیم آژانس فضایی اتحادیه اروپا که یک سال پیش روزتا را به میعادگاه خود با دنباله دار رساند، برای پایان مأموریت فضاپیمای مدارگرد و چگونگی پیوستن آن به سیارک نشین «محبوبش» تصمیمهایی گرفته است.
آندریا آکوماتزو، مدیر پرواز روزتا در اینباره می گوید: «برای چند هفته آخر این مأموریت فضایی قصد داریم فضاپیما را روی مداری مارپیچی به سوی سطح دنباله دار بفرستیم. در نتیجه خیلی به دنباله دار نزدیک می شویم و فاصله فضاپیما با دنباله دار از ۱۰ کیلومتر هم کمتر خواهد شد. به احتمال زیاد خواهیم توانست تصاویر خیره کننده ای از فواصل نزدیک بگیریم. در آخر هم فضاپیما را رها خواهیم کرد تا روی سطح بیافتد یا بنشیند یا محکم به سطح برخورد کند و متلاشی شود.»
منبع: یورونیوز
- 11 آبان ماه 1403
رونمایی از نسل جدید لباس فضانوردان ناسا با همکاری شرکت «اکسیوم اسپیس» و برند مد «پرادا» (+تصاویر) - 27 مهر ماه 1403
کامیابی آزمایش شرکت اسپیس ایکس در بازگرداندن پیشران موشک به سکوی پرتاب: گامی بسیار بلند در جهت اقتصادی کردن و آسان کردن سفر به فضا - 6 مهر ماه 1403
ایلان ماسک: ۵ «استارشیپ» بیسرنشین به مریخ میفرستیم (+مجموعه تصاویر) - 27 شهریور ماه 1403
فهرست پادکستهای مرتبط با هوانوردی، فضا و هوافضا - 27 شهریور ماه 1403
فهرست نوشتارهای مرتبط با فناوری پرینت سهبعدی - 27 شهریور ماه 1403
فهرست نوشتارهای مرتبط با پهپادها و رباتهای پرنده