تلاش سازمان فضایی اروپا برای حذف پسماندها و زبالههای فضایی
زبالههای فضایی خطری جدی برای ماهوارهها و فضاپیماها به شمار میروند و سبب آلوده شدن فضای نزدیک زمین میشوند.
"آژانس فضایی اروپا" (ESA) بهتازگی با انتشار تصویری در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت: بیایید فضا را تمیز کنیم.
به گزارش ایسنا، پسماندها یا زبالههای فضایی خطری جدی برای ماهوارهها و فضاپیماها به شمار میروند و سبب آلوده شدن فضای نزدیک زمین میشوند.
زبالههای فضایی اشیاء گوناگونی هستند که توسط انسانها به وجود آورده شده و در مدار زمین در حال گردش هستند، اما در حال حاضر فاقد هرگونه بهرهمندی هستند. زباله فضایی در واقع بقایای فعالیت بشر در فضا است، از قطعات سفینهها گرفته تا قسمتهایی از سفینه که در مراحل مختلف ماموریت فضایی از آن جدا میشوند یا هر چیز دیگری که به عمد یا سهو در مدار زمین رها شده و دیگر هیچ کاربردی ندارد. میزان این زبالههای فضایی به نحو تصاعدی افزایش یافته و به مرز بحران رسیده است.
بخوانید: خطر خردهزبالههای فضایی برای آینده کاوشهای کیهانی چیست؟ (+ویدیو)
آژانس فضایی اروپا در ادامه نوشت: به منظور آگاهی بیشتر از میزان خطرناک بودن این موضوع، دفتر آموزش ما در حال برگزاری سومین دوره از دوره آموزش اطلاع از زبالههای فضایی است.
بخوانید: زبالههای فضایی چگونه از بین برده میشوند؟ (بخش یکم)
دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری عضو آژانس فضایی اروپا طی این کلاسها به بررسی موضوع خطر زبالههای فضایی میپردازند و طی آن به افراد میگویند که چرا رسیدگی به این موضوع امری ضروری و مهم است.
متخصصان حوزه فضا باور دارند که پرتاب ماهوارههای بیشتر میتواند به افزایش میزان زبالههای فضایی منجر شود و دسترسی انسان را به فضا محدود کند.
بخوانید: زباله فضایی چیست؟
با پرتاب ماهوارههای بیشتر به فضا، امکان برخورد آنها به یکدیگر نیز افزایش مییابد و قطعات به جا مانده از آنها در فضا معلق میمانند. هرگونه برخورد میان ماهوارهها در فضا میتواند زبالههای بسیاری تولید کند؛ در نتیجه یافتن راهی برای برطرف کردن این مشکل، بسیار مهم به نظر میرسد.
آژانس فضایی اروپا اخیرا اعلام کرده است در سال ۲۰۲۵ اولین کاوشگر خود برای حذف زبالههای فضایی را پرتاب خواهد کرد.
بخوانید: نخستین ماموریت آژانس فضایی اروپا و جهان برای حذف زبالههای فضایی
اواخر ماه نوامبر "کنسرسیوم شورای وزیران آژانس فضایی"(Ministerial Council consortium ) یک قرارداد با یک استارت آپ سوئیسی به نام"ClearSpace" بستند و طی آن قرار شد کاوشگری توسعه دهند که توسط آن بتوانند یکی از مهمترین زبالههای فضایی را به دام اندازند. مأموریت آنها "ClearSpace-۱" نام دارد و قرار است در سال ۲۰۲۵ پرتاب شود و هدف آن حذف زبالههای فضایی است. ماموریتی که آژانس فضایی اروپا قصد انجام دارد "ClearSpace-۱" نام دارد و آژانس فضایی اروپا قرار است این کاوشگر دارای چهار بازوی رباتیک را به مدار زمین بفرستد تا زبالهها را از مدار زمین پاکسازی کند.
پس از آزمایش و پرتاب این کاوشگر با "وسپا" که یکی از مهمترین زبالههای فضایی است روبه رو خواهد شد و از چهار بازوی رباتیک برای گرفتن استفاده میکند. اگر این مأموریت موفقیت آمیز باشد، راه را برای آزمایشهای بلندپروازانهتر از جمله حذف چندین قطعه زباله هموار میکند. زباله فضایی وسپا حدود ۱۰۰ کیلوگرم وزن دارد. به دلیل شکل ساده و ساختار محکم وسپا، این کاوشگر به راحتی میتواند این زباله را بگیرد.
در ادامه بخوانید: زبالههای فضایی چگونه از بین برده میشوند؟ (بخش دوم)
- 16 مهر ماه 1403
تست بوستر جدید فضاپیمای نیوشپرد شرکت «بلو اوریجین» در پرواز شماره NS-27 - 2 مهر ماه 1403
چراغ سبز ناسا به ماژول قمری ایتالیایی برای برنامه آرتمیس - 1 مهر ماه 1403
انتشار فصلنامه اختصاصی هوانوردی «سیمرغ آسمان»، شماره 2، تابستان 1403 (+دریافت نسخه دیجیتال) - 31 شهریور ماه 1403
شرکت امبرائر جایزه فون کارمان را برای همکاری بینالمللی در هوانوردی دریافت کرد - 22 شهریور ماه 1403
کپسول مشکلدار بوئینگ بدون سرنشین به زمین بازگشت و دو فضانورد آن جا ماندند - 18 شهریور ماه 1403
یک ایرانی در میان سرنشینان جدیدترین ماموریت گردشگری فضایی زیرمداری «بلو اوریجین» (+تصاویر)