تاکسیهای هوایی در ایران؛ شاید وقتی دیگر
موضوعی که نهتنها تاکنون اجرایی نشده که تلاشی برای بهبودش نیز آغاز نشده است. در کنار آن، فرودگاهها باید پذیرای این تاکسیها باشند و جایگاه خاصی برای آنها پیشبینی کنند و این در شرایطی است که در ایران اجازه فرود به آنها داده نمیشود.
تجارب طولانیمدت ما در طول سالهای گذشته نشان میدهد که در ایران تقریبا هیچ زیرساخت، سیاست و علاقهای برای فعالشدن تاکسیهای هوایی وجود ندارد. طی سالهای طولانی که در عرصه مدیریت و فعالیت بخش هوایی حضور داشتم در چند تجربه متفاوت برنامهریزیهایی را برای فعالکردن تاکسیهای هوایی در ایران در دستور کار قرار دادم اما آنچه در عمل اتفاق افتاد، به شکست انجامیدن تمامی این طرحها بود و در طول این سالها هرچه جلوتر آمدهایم شاید شرایط برای فعالکردن این خطوط در آسمان ایران دشوارتر نیز شده باشد.
یکی از اصلیترین عوامل این دشواری تحریمهای بینالمللی بهشمار میروند. در نظر بسیاری از فعالان و تولیدکنندگان بزرگ صنعت هوایی، هلیکوپتر یک کارایی دوگانه دارد. این به معنای آن است که معتقدند همانطور که میشود از بالگرد برای استفادههای شهری و اقتصادی بهره گرفت، همانقدر نیز میتوان از آن برای جابهجایی تجهیزات نظامی بهره برد و ازاینرو برای ورود این ابزار پروازی به ایران از گذشته تا به امروز مشکلاتی داشتهایم.
در کنار آن درحالحاضر هزینه باید برای خرید هلیکوپتری اروپایی که توان پرواز در چند محیط را داشته باشد نزدیک به ۶ میلیون یورو هزینه کنیم و این مسئله برای برخی از دیگر مدلها حتی به عددی نزدیک به ۱۴ میلیون یورو نیز میرسد. با توجه به بالارفتن قیمت ارز در ایران و دشواریهایی که برای سرمایهگذاران وجود دارد، عملا یا بسیاری از آنها قید ورود به چنین بازاری را بهطورکلی میزنند یا حتی اگر قصد ادامه فعالیت داشته باشند باید یک بازار تضمینی به آنها ارائه شود.
با قیمتهای فعلی شاید پرواز یک ساعت یکی از این هلیکوپترها رقمی حدود شش میلیون تومان برای سرمایهگذار هزینه داشته باشد و ازاینرو از تاکسیهای هوایی اینچنینی تنها میتوان برای مشتریانی خاص بهرهبرداری کرد. مشتریانی که وقت در سود اقتصادی آنها اهمیت بالایی دارد و حاضرند با صرف رقمی بیشتر در کوتاهترین زمان ممکن به مقصد خود برسند. البته ما این تجربه را نیز در ایران داشتیم.
چند سال قبل با استفاده از ناوگان موجود خطی در تبریز برقرار شد که با توجه به فعالیت سرمایهگذاران در این شهر و اجراییشدن چند منطقه آزاد در این محدوده از چنین ظرفیتی استفاده شود اما آنچه در عمل اتفاق افتاد این بود که در طول چند ماه سرمایهگذاری فقط دو بار از این پرندهها استفاده شد. این نشان میدهد که بین فعالان اقتصادی ایران نیز چندان تاکسی هوایی بهعنوان یک گزینه مهم و گرهبازکنی در نظر گرفته نمیشود. البته در این حوزه نباید نبود زیرساختهای لازم و قوانین تسهیلکننده را نیز فراموش کرد. اصلیترین مزیت تاکسیهای هوایی صرفهجویی در زمانی است که برای متقاضیانش به همراه میآورد و این به معنای آن است که باید در نقاط اقتصادی شهر امکان فرود بالگرد و جابهجایی آن در کوتاهترین زمان ممکن فراهم شود.
موضوعی که نهتنها تاکنون اجرایی نشده که تلاشی برای بهبودش نیز آغاز نشده است. در کنار آن، فرودگاهها باید پذیرای این تاکسیها باشند و جایگاه خاصی برای آنها پیشبینی کنند و این در شرایطی است که در ایران اجازه فرود به آنها داده نمیشود. از سوی دیگر بسیاری از مناطق شهر برای هلیکوپترها منطقه ممنوعه پروازی به شمار میرود. این یعنی حتی اگر مسافری نیز سوار این تاکسیها شود، خلبان مجبور است با دورزدن مسیر بسیار طولانی به سمت مقصد حرکت کند که این مسئله برای هیچیک از طرفین صرفه اقتصادی لازم را فراهم نمیکند.
باید به این موضوع نیاز به پرورش خلبان و فراهمآوردن امکانات آموزشی لازم را نیز اضافه کرد. با کنار هم قراردادن تمامی این مسائل به نظر میرسد تاکسیهای هوایی تاکنون در ایران طرحی فراموش شده بوده است که حتی اگر تلاشی نیز برای برقراری آنها آغاز شده به دلیل فراهمنبودن مقدمات لازم عملا شانسی برای موفقیت نداشتهاند. اگر بناست در این عرصه تحولی روی دهد باید در تمامی بخشهای ذکرشده تغییرات اساسی را شاهد باشیم تا با یک سیاست حمایتی قابلقبول امکان برقراری این ابزار که در بسیاری از کشورهای جهان مطرح است، فراهم شود.
محمود آذین
منبع: ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی
نوشتارهای مرتبط با خودروها و تاکسی های پرنده:
تاکسی پرنده «ولوکوپتر» این بار در آسمان سنگاپور
پیش فروش 800 خودرو پرنده توسط «سامسون اسکای» (+تصاویر)
ارائه طرح مفهومی خودرو پرنده لوکس توسط شرکت خودروساز انگلیسی (+تصاویر)
«رولز رویس» به دنبال ساخت خودرو پرنده
هواپیمای مسافری عمودپرواز 6 نفره شرکت ترانسند با 3 برابر سرعت بالگرد (+تصاویر)
توسعه خودروهای پرنده ایرباس و آئودی توسط دولت آلمان
رونمایی یک شرکت هلندی از نخستین نمونه خودرو پرنده خود در نمایشگاه خودروی ژنو (+تصاویر)
خودرو پرنده «پاپآپ نِکست»؛ محصول مشترک ایرباس و آئودی (+تصاویر)
استرالیاییها موفق به ساخت نمونه اولیه خودرو پرنده الکتریکی شدند (+تصاویر)
گروه خودروسازی جیلی به دنبال ساخت خودرو پرنده
نمونه خودروهای پرنده و آینده اتومبیلرانی در شهر (+عکس)
نوآوری در خودروهای پرنده خودران
استخدام مهندس ناسا در "اوبر" برای ساخت تاکسیهای پرنده
پیشفروش نخستین خودرو پرنده تجاریسازی شده در فرانسه (+تصاویر)
هر کیلومتر 1.5 دلار؛ حداکثر کرایه سفر با تاکسی هوایی ایرباس
ورود تویوتا به عرصه خودروهای پرنده
پاپآپ؛ خودرو پرنده جدید ایرباس (+تصاویر)
خرید خودرو پرنده مسافربر توسط دوبی
رونمایی از نمونه مفهومی خودرو پرنده ایرباس تا پایان 2017 (+تصاویر)
برنامه شرکت هاورسرف برای ساخت تاکسی پرنده پنج نفره خودران (+تصاویر)
با این تاکسی هوایی زودتر به مقصد میرسید
پروژهی واهانا، تاکسی پرندهی خودران شرکت ایرباس
هلیتاکسی، تاکسی پرندهی خودران شرکت ایروینچی (+تصاویر)
لس آنجلس به همت "اوبر" مجهز به ناوگان تاکسی هوایی میشود (+تصاویر)
آزمایش موفقیتآمیز هواپیمای شخصی الکتریکی دانشگاه مونیخ آلمان
- 16 مهر ماه 1403
تست بوستر جدید فضاپیمای نیوشپرد شرکت «بلو اوریجین» در پرواز شماره NS-27 - 2 مهر ماه 1403
چراغ سبز ناسا به ماژول قمری ایتالیایی برای برنامه آرتمیس - 1 مهر ماه 1403
انتشار فصلنامه اختصاصی هوانوردی «سیمرغ آسمان»، شماره 2، تابستان 1403 (+دریافت نسخه دیجیتال) - 31 شهریور ماه 1403
شرکت امبرائر جایزه فون کارمان را برای همکاری بینالمللی در هوانوردی دریافت کرد - 22 شهریور ماه 1403
کپسول مشکلدار بوئینگ بدون سرنشین به زمین بازگشت و دو فضانورد آن جا ماندند - 18 شهریور ماه 1403
یک ایرانی در میان سرنشینان جدیدترین ماموریت گردشگری فضایی زیرمداری «بلو اوریجین» (+تصاویر)