تحول در ماموریتهای فضایی با نسل جدید ماهوارههای کوچک ناسا/ «دلینجر» راه را برای «ماهوارههای مکعبی» مطمئنتر هموار میکند
ماهواره دلینجر (Dellingr) که ابعاد یک جعبه کفش را دارد و در تاریخ 20 نوامبر از "ایستگاه فضایی بینالمللی" به مدار نزدیک زمین پرتاب شد، نه تنها برای انجام عملیات علمی بلکه برای نشان دادن امکان تولید ماهواره های مکعبی قدرتمند و قابل اطمینان با میزان شکست کمتر، طراحی میشود.
ناسا به دنبال استفاده از نسل جدیدی از ماهواره های کوچک است که استفاده از آنها تاثیر شگرفی بر ماموریت های فضایی آینده دارد.
نخستین ماهواره کوچک از این دست چند روز پیش در مدار کره زمین قرار گرفت.
این ماهواره که دلینجر (Dellingr) نام دارد، ابعادی به اندازه یک جعبه کفش عادی دارد و برای اجرای ماموریت های متنوع علمی قابل استفاده است. یکی دیگر از مزیت های این ماهواره های کوچک جدید استحکام و دقت بالای آنهاست که احتمال سقوط یا عدم موفقیت آنها در زمان اجرای وظایف محوله را به حداقل می رساند.
ماهواره های مذکور از نسل ماهواره های کوچک مکعبی شکل موسوم به CubeSat ها هستند. این ماهواره ها اولین بار در سال ۱۹۹۹ در دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیا طراحی و ساخته شدند. تولید ماهواره های مکعبی کم هزینه است و لذا می توان این کار را به سادگی در شرکت های خصوصی و دانشگاه ها انجام داد.
مهمترین نقطه ضعف این ماهواره ها تا به حال اطمینان پذیری پایین آنها بوده است که باعث شده نرخ سقوط و خرابی آنها به حدود ۵۰ درصد برسد. اما نسل جدید این ماهواره ها که توسط ناسا طراحی شده اند وضعیت به مراتب بهتری خواهند داشت.
در ماهواره Dellingr از طیف سنج های جدیدی برای نمونه برداری از اتم های خنثی و یونیزه شده در فضا و همین طور دو مغناطیس سنج به منظور مطالعه در مورد میدان های مغناطیسی کره زمین استفاده شده است.
همچنین حسگرهایی وضعیت تشعشعات گرمایی و نوری زمین را مورد بررسی قرار خواهند داد. شرایط باثبات این ماهواره در ۹ روزی که از ماموریتش می گذرد، امیدها برای طراحی موفقیت آمیز ماهواره های ارزان قیمت مشابه را افزایش داده است.
این ماهوارههای کوچک از واحدهای 10 سانتیمتری (4 اینچی) مکعبی شکلی ساخته میشود که ساخت و پرتاب آنها در مقایسه یک ماهواره بزرگتر یا اعزام از ایستگاه فضایی بینالمللی هزینه کمتری دارد.
همانگونه که اشاره شد، مشکل این است که ماهوارههای مکعبی تا حدودی غیرقابل اتکا هستند. این موضوع تعجبآور نیست چون بیشتر ماهوارههای کوچک، نمونه های تحت آزمایشی هستند که اغلب با کنترل کیفیت کم و یا بدون کنترل، برای یک بار استفاده طراحی یا ساخته میشوند. به گفته ناسا، احتمال شکست ماهوارههای مکعبی 50 درصد است. برای غلبه بر این مشکل، در سال 2014، "مایکل جانسون" (Michael Johnson)، تکنسین ارشد "مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا" در مریلند ایده ماهواره دلینجر را مطرح کرد.
منبع: مهر، ایسنا
نوشتارهای مرتبط:
نمونه پروازی «ماهواره مکعب ایرانی» ساخته میشود
مسابقه ماهواره دانشجویی مکعب ایرانی، زمینهساز همکاریهای بینالمللی
نخستین دوره مسابقه ماهواره دانشجویی مکعب ایرانی، 1395
نخستین ماهواره غنا وارد مدار زمین شد
تلاش امارات برای پرتاب ماهوارهی مکعبی نایف 1 به فضا (+تصاویر)
تبدیل کاوشگر به حامل ماهوارههای مکعبی
تولید ماهوارههای سنجشی و مخابراتی در ایران
پروژه ارسال 50 ریزماهواره جهت بررسی لایهی خارجی جو زمین
استفاده از آیینههای نانویی در ساخت تلسکوپ ماهوارههای مکعبی
پرتاب ماهوارههای دانشجویی از سوی سازمان «اپسکو»
ماهوارههای مکعبی، آینده اکتشفات فضایی
- 11 آبان ماه 1403
رونمایی از نسل جدید لباس فضانوردان ناسا با همکاری شرکت «اکسیوم اسپیس» و برند مد «پرادا» (+تصاویر) - 27 مهر ماه 1403
کامیابی آزمایش شرکت اسپیس ایکس در بازگرداندن پیشران موشک به سکوی پرتاب: گامی بسیار بلند در جهت اقتصادی کردن و آسان کردن سفر به فضا - 6 مهر ماه 1403
ایلان ماسک: ۵ «استارشیپ» بیسرنشین به مریخ میفرستیم (+مجموعه تصاویر) - 27 شهریور ماه 1403
فهرست پادکستهای مرتبط با هوانوردی، فضا و هوافضا - 27 شهریور ماه 1403
فهرست نوشتارهای مرتبط با فناوری پرینت سهبعدی - 27 شهریور ماه 1403
فهرست نوشتارهای مرتبط با پهپادها و رباتهای پرنده